Qəhvə təhlükədədir - Starbucks çıxış yolu axtarışındadır
İqlim dəyişikliyi qəhvə biznesi və fermerlər üçün böyük təhlükə yaradır.
Marja.az xəbər verir ki, Latın Amerikası və Karib hövzəsinə xidmət göstərən bir maliyyə institutu olan "Inter-Amerika İnkişaf Bankı"na (IADB) görə, "Düzgün böyümək üçün qəhvə bitkiləri xüsusi temperatur, işıq və rütubət tələb edir". IADB-nin son hesabatında qeyd edilir ki, hazırda bu şərtlər Latın Amerikasının müəyyən hissələrində, qəhvə "kəməri" adlanan bölgədə əsasən yerinə yetirilir.
Lakin bank xəbərdarlıq edib ki, 2050-ci ilə qədər “temperaturun artması qəhvə yetişdirmək üçün əlverişli ərazini 50%-ə qədər azaldacaq”. IADB qeyd edib ki, dəyişən iqlim bəzi ölkələrin yeni qəhvə yerləşdirə biləcəyi anlamına da gələ bilər.
Ancaq qəhvənin indi olduğu yerdə çiçəklənməyə davam etməsi üçün hər şey dəyişməlidir.
Bütün dünya qəhvəsinin təxminən 3%-ni aldığını söyləyən Starbucks, istiləşən planetdə daha yaxşı dayanmaq üçün xüsusi olaraq becərilən yeni "arabica" sortlarını inkişaf etdirir. 10 ildən artıqdır ki, Starbucks-ın aqronomları müxtəlif növ qəhvə ağacları yetişdirir, nisbətən qısa müddətdə yüksək məhsuldarlıqda məhsul verəcək və bir xəstəlik olan qəhvə yarpaqlarının paslanmasına qarşı müqavimət göstərən ağacları tapmağa çalışırlar.
Starbucks hazırda 6 yeni çeşid üzərində işlər aparır. Şirkətin Kosta Rikada təhsil və tədqiqat mərkəzi olan "Hacienda Alsacia" mövcuddur.
Starbucks-ın icraçı vitse-prezident Mişel Börns deyib: “İşlədiyimiz və sınaqdan keçirdiyimiz bəzi növlər məhsulu üç və ya dörd ildə deyil, iki illik dövr ərzində verir. Hər şey yaxşı olarsa, bu, daha tez və daha çox qəhvə demək olacaq. Bu həmçinin Starbucks və onun təchizatçılarının qələbəsi olacaqdır".
Dünyada təxminən 36 000 şöbəsi olan Starbucks, əsasən fermerlərdən asılıdır - 30 ölkədən təxminən 400 000 fermerdən məhsul alır. Onlar, dünyanın digər qəhvə fermerləri ilə birlikdə qlobal istiləşməyə uyğunlaşmaq üçün mübarizə aparırlar.
Təbii ki, qəhvə iqlim dəyişikliyi ilə təhdid edilən yeganə məhsul deyil. Quraqlıq, don və ya güclü yağışlar kakaodan üzümə qədər kənd təsərrüfatı məhsullarının məhsuldarlığını məhv edə bilər. Ekstremal hava isə gözlənilməzdir və fermerlərin bu dəyişiklikləri effektiv şəkildə planlaşdırmasını çətinləşdirir.
Starbucks tərəfindən istifadə edilən yeganə çeşid olan "arabica" qəhvəsi xüsusilə risk altındadır. Professor Miguel Gomez deyib ki, "arabica" qəhvəsi ilə daha çox iqlimə davamlı növlər inkişaf etdirmək üçün "təcili ehtiyac" var.
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 1 həftə sonra
- 1 həftə sonra
- 1 gün sonra
-
- 5 saat əvvəl
-
6 saat əvvəl
"Azərbaycan Dəmir Yolları"da 6 milyard 263 milyon manatlıq defisit - ÖTƏN İL ZƏRƏRİ 18 DƏFƏ ARTIB
- 6 saat əvvəl
-
7 saat əvvəl
Bakcell “Media Savadlılığı” Konfransının innovasiya tərəfdaşıdır
- 7 saat əvvəl
- 8 saat əvvəl
-
8 saat əvvəl
11 ayda kərə yağı idxalı Azərbaycandan təxminən 160 milyon dolların çıxmasına səbəb olub
-
9 saat əvvəl
Dövlət şirkəti istiqraz buraxılışı yolu ilə 30 milyon dollar borc alır
- 9 saat əvvəl
Son Xəbərlər
Biznesiniz üçün QISA NÖMRƏ (Ulduz nömrə) alın
Azərbaycanda Vakansiyalar - Azvak.az
Ödənişsiz investisiya seminarı: Yatırımda təcrübə qazan
Dövlət Vergi Xidmətinin rəisinə 2 yeni müşavir təyin edilib
Elektron siqaretlərin idxalı və satışı ilə məşğul olan şirkətlər ciddi narahatdırlar – “DAHA UZUN ZAMANA EHTİYACIMIZ VAR”
Dolların sabah üçün rəsmi məzənnəsi müəyyən olunub
Vergi nəzarətində yeni mərhələyə keçid planlaşdırılır - elektron audit tədbirinin ləğvi nəzərdə tutulur
Ən çox oxunanlar
11 ayda kərə yağı idxalı Azərbaycandan təxminən 160 milyon dolların çıxmasına səbəb olub
1 ton Azərbaycan narının ixracından gəlir 100 dollar artıb
Bakı metrosunun reklam gəlirləri açıqlanıb
"KƏPƏZ BOKT"ın istiqrazlarına 55 investor 55 sifariş təqdim edib, emissiya tam məbləğdə yerləşdirilib
11 ayda Azərbaycana 108 milyon dollara yaxın gəlir gətirən məhsul














.jpg)







.jpg)


